Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf gyproc plaatsen: werkwijze, kosten, ...

Wil je je zolder graag afwerken tot een echte leefruimte? Een vals plafond plaatsen in je woonkamer, badkamer, …? Of je muren langs binnen isoleren en afwerken? Voor al die projecten zijn gipsplaten een ideaal materiaal. Dan rest enkel nog de vraag wie de uitvoering doet: jijzelf of een gyprocwerker. In dit artikel ontdek je alvast meer over zelf gyproc plaatsen!

Ga snel naar:
Hoe gyproc zelf plaatsen?
Zelf gyproc plaatsen: prijs per m²
Mogelijke valkuilen bij plaatsing
Gyproc: zelf plaatsen of expert?
Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Is zelf gyproc plaatsen een goed idee?

Heb je de nodige kluservaring? Dan kan je de arbeidskosten van een gyprocwerker uitsparen door zelf gyproc te plaatsen. Let wel op: doe-het-zelven houdt enkele risico’s in, zeker bij grotere projecten. Hou daarom zeker rekening met deze factoren:

  • Zelf alle materialen kopen aan 21% btw: als je zelf aan de slag gaat, moet je ook zelf alle gipsplaten, de profielen, schroeven, … kopen. De juiste hoeveelheden zijn niet altijd even makkelijk in te schatten. Bovendien betaal je ook 21% btw op al die materialen. Bij een vakspecialist is dat slechts 6% btw als je woning ouder is dan 10 jaar.
  • Hoger risico op fouten bij de plaatsing: het verkeerde regelwerk nemen, te dunne gipsplaten kiezen, geen voegband gebruiken, … Er kunnen verschillende dingen fout gaan tijdens gyprocwerken, waardoor het eindresultaat niet optimaal is. Of waardoor je kampt met barsten, platen die doorbuigen, … Bij twijfel neem je dus best contact op met een professional.
  • Gyprocwerken duren flink langer: neem je de klus erbij tussen de soep en de patatten? Dan kunnen de werken natuurlijk lang aanslepen. Alles hangt ervan af of je een deadline hebt of niet. Schat op voorhand dus zelf goed in binnen welke termijn je deze klus kan klaren.
  • Niet verzekerd bij mogelijke schade: zijn de gipsplaten beschadigd tijdens de plaatsing? Begint de voegband te splijten? Ontstaat er vochtschade na verloop van tijd? Als doe-het-zelver ben je niet financieel beschermd bij dergelijke scenario’s. Dat is wel het geval als je samenwerkt met een aannemer die garantie geeft op de materialen en de werken zelf.

Loont gyproc zelf plaatsen de moeite? Als je zeker bent van je expertise en voldoende tijd hebt wel. Is dat niet het geval? Dan schakel je beter een ervaren gyprocwerker in. Zo gaan de werken snel, gebeurt alles volgens de regels van de kunst en druk je de kosten met premies en het verlaagde btw-tarief. Kom nu gratis in contact met meerdere gyprocwerkers!

zelf gyproc plaatsen

 

Hoe gyproc zelf plaatsen?

De werkwijze hangt grotendeels af van de toepassing en het type project. We zetten de 3 belangrijkste toepassingen kort op een rij:

 

1. Gyproc plafond zelf plaatsen

Eerst en vooral kijk je hier naar het type bestaand plafond. Gaat het om een betonnen draagstructuur? Dan is het Gyproc PlaGyp D systeem geschikt vanwege de dubbele metalen onderstructuur. Bij een houten balklaag is het Gyproc PlaGyp S systeem dan weer beter. Daar werk je met plafondhangers die je aan de houten balken bevestigt. Ideaal voor kleinere verlagingen. Heb je het meest geschikte systeem gekozen? Dan bevestig je in een volgende fase de gipsplaten op deze metalen onderstructuur.

 

2. Gyproc tegen schuin dak zelf plaatsen

Meestal gaat het hier om een onderstructuur van houten balken. Daarom werk je best met het Gyproc PlaGyp S systeem. Je schroeft de plafondhangers vast aan de balken en zorgt ervoor dat ze waterpas zijn. Daarna plaats je de plafonddragende profielen in de hangers en ook nog een randprofiel onderaan. Nu vul je deze metalen structuur op met dekens van glas- of rotswol. Is de isolatielaag goed aangebracht? Dan kan je de gipsplaten vastschroeven op het regelwerk.

 

3. Gyproc voorzetwand zelf plaatsen

Hier werk je het best met de standaard Metal Stud profielen. Je plaatst die profielen 2 cm van je wand en bevestigt er ook akoestische tape tegen. Zo kunnen geluidstrilllingen zich niet verder verplaatsen. Gaat het om een voorzetwand tegen een buitenmuur? Dan klem je ook best een isolatielaag van panelen of dekens tussen die structuur van Metal Stud profielen. In een volgende fase bevestig je dan de gipsplaten tegen de metalen structuur.

 

Ga ik nu best zelf aan de slag of niet?

Dat hangt van vele factoren af. Gaat het om een standaard project of ligt de moeilijkheidsgraad hoger dan gemiddeld? Hoeveel ervaring heb je met gyprocwerken? Werk je alleen of met verschillende personen? Laat je sowieso goed adviseren in een doe-het-zelfzaak over het juiste type regelwerk, de meest geschikte gipsplaten, …

Nog twijfels over de uitvoering? Dan is een ervaren gyprocwerker de meest geknipte persoon om je verder te helpen. Uiteindelijk beslis je na zijn advies zelf of je de werken uit handen geeft of niet. Kom nu gratis in contact met gyprocwerkers in je buurt!

 

Zelf gyproc plaatsen: prijs per m²

Uiteraard betaal je minder als je zelf gyproc gaat plaatsen. Maar op welke prijzen mag je dan rekenen? En wat is het verschil met een gyprocwerker? We zetten het even op een rij:

  • Gyproc prijs per m² (zelf plaatsen): 6 à 20 euro per m² (excl. btw en plaatsing)
  • Gyproc prijs per m² (laten plaatsen): 25 à 70 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

LET OP: benieuwd naar het volledige prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakspecialist? Vraag dan eerst meerdere offertes aan met totaalprijzen. Zo kan je het verschil qua kosten het best inschatten. Ontvang nu gratis meerdere prijsoffertes op maat!

 

gyproc zelf plaatsen

 

Mogelijke valkuilen bij plaatsing

Beslist om zelf de mouwen op te stropen? Dan ga je best niet overhaast te werk om fouten te vermijden. Om welke valkuilen loop je het best met een wijde boog heen? We overlopen kort enkele risico’s:

 

  • Verkeerde gyproc afmetingen kiezen: gipsplaten kan je in meerdere breedtes en lengtes krijgen. Hier maak je best de juiste keuzes met het oog op een efficiënte plaatsing, zo weinig mogelijk snijafval, … Daarnaast kies je ook best de juiste gyproc dikte voor jouw project. Voor nieuwe plafonds en wanden zijn platen van 12,5 mm het meest geschikt. Platen van 9,5 mm zijn eerder geschikt voor gebogen wanden en plafonds omdat ze sneller doorbuigen.
  • Niet het juiste type gipsplaten kopen: gaat het om een vals plafond in je nieuwe badkamer? Zorg er dan voor dat je zeker vochtwerende, groene gyproc koopt. Wil je je wand of plafond achteraf nog pleisteren als afwerking? Dan is gyplat de beste keuze. Kortom, zorg ervoor dat je het type gipsplaat goed afstemt op jouw specifieke project.
  • Verkeerde regelwerk nemen voor de gipsplaten: naast de gipsplaten zelf zijn ook de juiste plaatdragende profielen belangrijk. Voor een houten balklaag en een kleine plafondverlaging volstaan bv. plafondhangers met 1 laag metalen profielen. Bij een betonnen draagstructuur en een grotere plafondverlaging is een dubbele metalen onderstructuur meer aangewezen. Zorg ook voor voldoende plafondhangers met het oog op een goede stabiliteit.
  • Geen isolatie plaatsen: gyprocwerken en isolatiewerken gaan hand in hand. Zowel voor plafonds als wanden vergeet je dus best niet om een isolatielaag aan te brengen. Het type isolatie hangt onder meer af van het doel. Voor geluidsisolatie bij plafonds is rotswol bv. sterk aangeraden.

 

Gyproc: zelf plaatsen of expert?

Wanden en plafonds afwerken met gyproc is vaak een omvangrijk project. Zelf aan de slag gaan, is vooral een goed idee als je de nodige vakkennis en ook tijd hebt. Wil je je woonruimtes het liefst zo snel mogelijk afwerken? Dan werk je beter samen met een gyprocwerker in je buurt. Zo profiteer je optimaal van…

 

  • Advies op maat van jouw project: een expert analyseert jouw project van a tot z en geeft je dan gericht advies voor de beste materiaalkeuzes, afwerkingen, … Uiteindelijk beslis je dan zelf of je de werken overlaat aan zo’n gyprocwerker of niet.
  • Juiste materialen: een gyprocwerker weet welke materialen hij in welke situatie moet gebruiken. Dat gaat van de gipsplaten zelf tot het isolatiemateriaal, het regelwerk en de schroeven. Zo ben je zeker van het best mogelijke eindresultaat.
  • Snelle plaatsing: dankzij al zijn ervaring werkt zo’n expert snel en efficiënt. Zo kan je in een mum van tijd je plafonds of wanden afwerken en je nieuwe woonruimte inrichten.
  • Garantie op de werken: met een gyprocwerker kies je voor financiële zekerheid. Je krijgt een mooie garantie op alle materialen en ook op de uitgevoerde werken zelf. Dat is niet het geval als je zelf gyproc gaat plaatsen.
  • Premies & financiële voordelen: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materialen en arbeidskosten. Laat je je plafond en/of wanden ook nog isoleren? Dan krijg je er nog eens de Mijn VerbouwPremie bovenop. Zo spaar je heel wat euro’s uit!

Meerdere gyprocwerkers in je buurt vergelijken? Geen probleem, dat kan snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes voor gyprocwerken ontvangen?

Kies voor een professionele gyprocwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gyprocwerkers